Specijalistički pregledi

PočetnaStranicaDijagnostičke usluge
meet-doctors

Pozovite nas i zakažite termin

 • (033) 766 630
 • (061) 208 366

Probavne kiseline u želucu su dovoljno jake da rastvore cink. Srećom, stanice u sluznici želuca se obnavljaju dovoljno brzo da kiseline nemaju vremena da ga rastvore.


PZU Dr. Odobašić
Dijagnostičke usluge


Gastroskopija


Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja pomoću endoskopa i hladnog svijetla omogućuje pregled unutrašnjosti jednjaka, želuca i dijela dvanaesterca, uzimanje uzorka sluznice za dodatne patohistološke analize i terapijske svrhe.

Pregledi se u Poliklinici dr. Odobašić mogu obaviti i uz laku intravensku anesteziju, što je znatno komfornije za pacijenta. Kratkotrajno uspavljivanje blagim anestetikom vrši se u svrhu bezbolnog obavljanja neugodnih pregleda (gastroskopije, kolonoskopije, rektosigmoidoskopije).

Kada je potrebno obaviti gastroskopiju?

Ukoliko imate tegobe kao što su probavne smetnje, bolovi u gornjem trbuhu, otežano gutanje, gubitak tjelesne težine, povraćanje i krvarenje i sl. Pretraga se obavlja i po preporuci doktora specijaliste nakon što utvrdi da ju je nužno obaviti radi postavljanja dijagnoze.


Kolonoskopija


Kolonoskopija predstavlja dijagnostičku proceduru kojom se pomoću dugog, fleksibilnog, cjevastog optičkog instrumenta (kolonoskopa) pregleda unutrašnjosti debelog crijeva u njegovoj cjelokupnoj dužini.

Kolonoskopiju izvodi ljekar subspecijalista gastroenterolog - endoskopista specijaliziran za izvođenje procedure endoskopije. Kolonoskop se uvodi kroz anus i prolazi kroz cijelo crijevo (do cekuma), a moguće je i kroz manji deo tankog crijeva. Procedura obično traje od dvadeset minuta do sat vremena.

Kada je potrebno obaviti kolonoskopiju?

Najčešći razlozi za vršenje kolonoskopije su procjene sljedećeg:

 • pojave krvi iz anusa
 • pozitivne stolice na okultno krvarenje
 • nerazjašnjenog manjka željeza u krvi – nerazjašnjene hronične dijareje
 • kod osoba mlađih od 50 godina sa simptomima koji opravdavaju pretragu
 • kod starijih od 50 godina koji imaju promjenu crijevnog pražnjenja u trajanju više od par mjeseci
 • preventivno kod starijih od 50 godina (screening kolonoskopija)
 • kod sumnjivog nalaza Rtg. pretrage debelog crijeva
 • kod dugogodišnjeg od ranije poznatog ulceroznog kolitisa
 • kao kontrola kod pacijenata koji su liječeni od kolorektalnih polipa ili karcinoma

Ergometrija (test opterećenja srca)


Ergometrija ili test opterećenja je pretraga koja može otkriti simptome i znakove oboljenja srca i krvnih žila koji nisu prisutni u mirovanju i kojom se može procijeniti pravilnost ili nepravilnost srčane funkcije.

Najčešće se izvodi u svrhu otkrivanja koronarne bolesti i procjene prohodnosti koronarnih arterija nakon preboljenog srčanog infarkta, intervencijskog zahvata na koronarnim arterijama (stentovi) ili nakon kardiokirurškog zahvata.

Njome možemo otkriti srčane aritmije, procjenjujemo adekvatnost terapije srčanih bolesti te po potrebi ocijeniti sposobnost za neka zanimanja (profesionalni vozači, piloti, sportaši i sl). Ergometrija se izvodi na pokretnoj traci čija se brzina i nagib postepeno povećavaju prema standardiziranom protokolu.

Testiranje se izvodi uz nadzor ljekara specijaliste i educirane medicinske sestre. Traje do postizanja odgovarajuće srčane frekvencije ili pojave subjektivnih tegoba ili do značajnih promjena u EKG-u. Preporučujemo najmanje 3 sata prije testiranja ne jesti, ne konzumirati kofeinske napitke ili pušiti.

Prije testiranja izbjegavati i veće fizičke poslove. Potrebno je obući udobnu obuću i odjeću te uzeti svu redovitu terapiju. Prema savjetu ljekara ponekad je potrebno izbjeći uzimanje nekih lijekova na dan ili nekoliko dana prije testiranja, ali to nikako ne učiniti bez dogovora sa svojim ljekarom.


Ultrazvuk srca (ehokardiografija)


Ultrazvuk srca ili ehokardiografija (punim nazivom transtorakalna ehokardiografija) je neinvazivni metod pregleda srca, kojim se dobije slikovna informacija o najznačajnijim srčanim strukturama. Izvodi se tako što se ultrazvučna sonda (dio aparata veličine mobitela) u ruci ljekara prislanja na lijevu stranu grudnog koša pacijenta na više mjesta. Zahvaljujući odašiljanju i odbijanju ultrazvučnih valova kroz tkiva u grudnom košu, elektronskim sklopovima u aparatu, na ekranu aparata dobija se slika srca.

Pacijent pri ultrazvučnom pregledu leži na lijevom boku, sa lijevom rukom savijenom ispod glave, a desnom opuštenom niz desni bok (kao da spava ležeći na strani). Ovaj položaj je neophodan da bi se srce prislonilo na lijevi prednji zid grudnog koša i dobila kvalitetnija slika na ekranu aparata.

Ultrazvučna sonda u ruci ljekara postavlja se na nekoliko karakterističnih mjesta na grudnom košu, prije svega uz lijevi rub grudne kosti i u peti međurebarni prostor. Pošto je srce kompliciran organ u stalnom pokretu, neophodno je pregledati ga iz više perspektiva, da bi se adekvatno procijenilo njegovo stanje.

Osim toga, sonda se postavlja i u udubinu iznad grudne kosti (u dnu vrata) i u žličicu, ispod rebarnih lukova. U ove dvije pozicije pacijent leži na leđima s nogama savijenim u koljenima i glavom okrenutom ulijevo.

Ultrazvučnim pregledom srca određuju se:

 • dimenzije srčanih struktura (pretkomora, komora, debljina srčanog mišića, dimenzije aorte u onom dijelu koji je dostupan pregledu),
 • snaga srčanog mišića (ejekciona frakcija, stanje istisne funkcije srca, poremećaji u kretanjima srčanog mišića),
 • valvule (procjenjuje se izgled i funkcija valvula),
 • pregrade između pretkomora i komora (trebalo bi da nemaju otvora u sebi),
 • stanje srčane ovojnice (srčane kese, perikarda),
 • eventualno prisustvo neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina (trombi-ugrušci, dobroćudni ili zloćudni tumori itd),
 • druge strukture dovoljno velike da se prikažu ultrazvučnim pregledom.

24 satni holter EKG i 24 satni holter krvnog pritiska


Holter monitoring EKG-a je neinvazivna dijagnostička procedura odnosno poseban postupak praćenja rada srca u toku 24 sati. Holter EKG snimanje izvodi se tako što se pacijentu na grudni koš postave elektrode, koje su povezane sa malim aparatom.

Sam aparat, nešto veći od mobilnog telefona bilježi elektrokardiogram pacijenta sve vrijeme, najčešće u periodu od 24h. Pacijent tokom nošenja holtera, obavlja uobičajene dnevne aktivnosti, koje bilježi u dnevnik i saopštava kardiologu radi što preciznijeg tumačenja nalaza.

Cjelodnevno (24-satno) snimanje elektrokardiograma (EKG) je vrijedna dijagnostička metoda koja omogućuje vrednovanje svih oscilacija srčanog ritma tijekom dana, ali i noći. To je od posebne važnosti za postavljanje točne dijagnoze i donošenje odluke o potrebi za terapijom (i u kojoj dozi ako se odlučujemo za terapiju lijekovima). Holter EKG omogućava otkrivanje blagih poremećaja srčanog ritma za koje nije potrebno specifično liječenje, ali i aritmije koje mogu biti opasne po život.

Nadalje, otkrivaju se i smetnje provođenja impulsa u srčanom mišiću te se na temelju HOLTER-a nerijetko otkriju pacijenti kojima je nužno ugraditi elektrostimulator (poznati „pacemaker“). Uz to, 24h snimanje EKG-a nam pruža mogućnost mjerenja, odnosno praćenja, srčanog ritma u svim životnim situacijama (npr. za vrijeme aktivnosti, na radnom mjestu, u prometu, tijekom rekreacije, noću, itd). Stoga je 24h holter EKG-a metoda koja se vrlo često upotrebljava u svakodnevnoj kardiološkoj praksi.


Ultrazvuk abdomena


Ultrazvučni pregled stomaka (EHO abdomena) je dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje struktura različitih organa u trbušnoj duplji. Klasičan ultrazvučni pregled trbuha pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa stomačne duplje: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlijezda. Ovom metodom se također može sagledati trbušni dio aorte, mokraćna bešika i prostata kod muškarca.

Ultrazvučni pregled stomaka je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i oboljenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno crevo, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode (gastroduodenoskopija - endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog crijeva i kolonoskopija - endoskopski pregled cijele dužine debelog crijeva).

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih obolenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, akutne i hronične zapaljenske promjene, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme (proširenja) i aterosklerotični plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede i drugo.


Ultrazvuk štitne žlijezde


Ultrazvuk štitne žlijezde sa kolor doplerom je pouzdana i bezbolna dijagnostička metoda, a u slučaju potrebe pregled se može ponavljati bez ikakvog rizika od oštećenja tkiva i ne zahteva posebnu pripremu pacijenta.

Ultrazvukom se dijagnostikuju sve promene u veličini, strukturi (građi) i prokrvljenosti štitne žlijezde. Ukoliko se otkriju neke promene na štitnoj žlijezdi, pacijent se upućuje na pregled kod endokrinologa koji procjenjuje potrebu dalje dijagnostike (laboratorijske analize, scintigrafija...).

Ultrazvuk vrata, pored pregleda štitne žlijezde, obuhvata i pregled paraštitnih žlijezda (što je posebno korisno kod pacijenata sa kamenom u bubregu, kod pacijenata na hemodijalizi), submandibularnih i parotidnih pljuvačnih žlijezda, prisustvo limfnih čvorova, tumora različitog porijekla...


Kolor dopler krvnih sudova


Kolor dopler krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može mjeriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, ruku ili nogu. Ovom metodom se mogu otkriti suženja krvnih sudova, ali i njihova proširenja (aneurizme). Na arterijama se mogu videti naslage ili plakovi koji sužavaju šupljinu krvnog suda.

Dopler ultrazvukom se može otkriti tromboza – djelimično ili potpuno zapušenje arterije ili vene ugruškom krvi. Također se mogu dijagnostikovati proširene (varikozne) vene i odrediti stepen proširenja.

Pregled arterija i vena donjih ekstremiteta se preporučuje u slučaju: bolnih grčeva u butinama ili listovima posle kraćeg hodanja, ako imate grčeve u butinama ili listovima u mirovanju tokom noći, u slučaju izraženo vidljivih, raširenih i upaljenih vena ili postojanja otoka ruke ili noge, sa znatnom razlikom u obimu.

Kada raditi kolor dopler krvnih sudova vrata?

 • vrtoglavica, nestabilnost pri hodu
 • glavobolja
 • nakon moždanog udara ili neuroloških oboljenja
 • ateroskleroza
 • povišen holesterol i trigriceridi u krvi
 • kod osoba sa dugogodišnjim dijabetesom ili kod dugogodišnjih pušača
 • postojanje podataka o neurološkim oboljenjim u porodici

Od posebnog značaja je ovaj pregled za pacijente kod kojih se registruju ozbiljna suženja karotidnih arterija, što u perspektivi, ako se ništa ne preduzme, vodi trajnom začepljenju ovog krvnog suda sa mogućim teškim i ireverzibilnim neurološkim komplikacijama.